In de praktijk
“Het menselijk lichaam bevat vanaf het begin het vermogen om de liefde uit te drukken, deze liefde waarin de persoon een gave wordt en – door middel van deze gave – de betekenis van zijn wezen en bestaan vervult.” – TvhL 16-1-80
De theologische betekenis van ons lichaam kunnen we op hele praktische manieren beleven in ons dagelijks leven. God heeft ons met een lichaam geschapen om Zijn Liefde zichtbaar te maken door ons fysieke lichaam. Het lichaam maakt duidelijk wat het doel is van de menselijke liefde: God! In ons dagelijks leven zijn er verschillende gebieden waarin wij dit kunnen beleven:
1. Spreken
Laat ik, in de manier waarop ik spreek, Gods liefde zien? Zijn de woorden die ik spreek liefdevol? Of praat ik anderen, door bijvoorbeeld roddelen, er juist mee omlaag? Help ik anderen, door wát ik zeg en hóe ik het zeg, om dichter bij God te komen?
2. Kijken
Als ik naar mijzelf en anderen kijk, zie ik hierdoor Gods boodschap: namelijk dat ieder persoon geschapen is naar Gods beeld en gelijkenis! Hoe kijk ik naar de persoon die naast mij in de bus zit, die voordringt in de rij bij de kassa, die mij irriteert in het verkeer: liefdevol of afkeurend? Hoe kijk ik naar mensen die er misschien heel anders uitzien dan ikzelf: liefdevol of afkeurend? Door de manier waarop ik kijk naar mijzelf en anderen kan ik Gods liefde zien!
Ook is het goed om op te letten: wáár kijk ik naar? Wat laat ik mijn hart binnenkomen en waardoor laat ik mij beïnvloeden. Kijk ik naar schoonheid, en naar dingen die Gods liefde laten zien? Of, kijk ik naar dingen die níet Gods Liefde weerspiegelen, zoals films met grof geweld, seks scènes of porno? Vraag je af, bij datgene waar je naar kijkt: weerspiegelt dit iets van Gods liefde? Zo niet? Kijk er dan niet naar.
3. Kleden
Vestig ik, in mijn manier van kleden, de aandacht op mijn lichaam of op mij als persoon, mijn hart, en daardoor ook op God? In mijn manier van kleden kan ik Gods schoonheid uitstralen en laten zien hoe prachtig Hij de mens heeft gemaakt. Het is hierbij zaak dat ik mijn lichaam in zijn waardigheid en schoonheid laat zien, en niet mensen aanzet tot verkeerde gedachten of handelingen door me verleidelijk te kleden.
4. Slapen
Heeft slapen hier iets mee te maken? Ja! God heeft ons zo geschapen dat wij slaap nodig hebben. Hij geeft ons de opdracht om goed voor onszelf te zorgen: hier hoort bij dat je genoeg slaap krijgt. Dit is onze verantwoordelijkheid. Wanneer ons lichaam genoeg slaap en rust krijgt, dan heeft het ook weer de energie om God te dienen!
5. Eten
Goed, voldoende (niet overmatig) en gezond eten is ook een manier waarop wij ons lichaam goed gebruiken voor het Koninkrijk van God. Wij laten hierdoor zien dat wij ons lichaam, gekregen van God, goed verzorgen. Wanneer je bijvoorbeeld een huisdier van iemand krijgt, wat je graag wilde hebben, dan krijg jij de verantwoordelijkheid om het goed eten te geven. Zo ook met ons lichaam, wij krijgen de verantwoordelijkheid om hier goed voor te zorgen, door goed en gezond te eten.
Vasten (onthouding van eten of extraatjes) is van tijd tot tijd ook goed om te doen. Vasten helpt om te herinneren dat het lichaam niet van mij is, voor mijn eigen plezier, maar dat we er anderen mee mogen dienen, liefhebben, en dat het allemaal van en voor God is! Door te vasten kunnen wij weer beseffen dat het God is van wie wij alles krijgen. We geven Gods liefde de kans om ons lichaam te vervullen!
6. Handen
Hoe gebruik ik mijn handen? Gebruik ik mijn handen (en mijn hele lichaam) om een gave te zijn voor anderen. Gebruik ik ze om te geven? Gebruik ik ze om liefde te geven? Dit kan door iemand een kop koffie in te schenken, af te wassen, iemand een ‘helpende hand’ te geven bij het oversteken.
Vraag je dus af, bij alles wat je met lichaam doet (spreekt, ziet, kleedt, handelt, etc.): laat het Gods grote liefde voor ieder van ons zien?