Wat is Theologie van het Lichaam?

Misschien heb je in de kerk, bij huwelijksvoorbereiding, bijbelcursussen, wel eens de term gehoord “theologie van het lichaam”. Het klinkt als een mysterieuze en ook mooie term. Maar wat het precies inhoudt..?

Wat is theologie van het lichaam?
Dus wat betekent dat eigenlijk, “theologie van het lichaam”? De theologie van het lichaam (TvhL) gaat om het volgende: het onzichtbare (God) wordt zichtbaar door het fysieke (het lichaam). Alle menselijke liefde, die uitgedrukt wordt door ons lichaam, wijst naar Gods liefde!

Het gaat om de vraag: Wat betekent het om een persoon te zijn, geschapen naar Gods beeld en gelijkenis? En nog meer specifiek: wat betekent het om een persoon te zijn, mét een lichaam, een mannelijk of vrouwelijk lichaam.

De TvhL is het werk van Paus Johannes Paulus II, die een enorme Bijbelstudie heeft gedaan. Hij had een groot filosofisch inzicht over de menselijke liefde in het plan van God.

Menselijke Liefde
Dankzij de TvhL begrijpen we dat man en vrouw niet alleen lichamen zijn, maar ook tekens van Gods Liefde. Gods liefde is vruchtbaar en levengevend. Onze menselijke liefde is hier een afbeelding van: onze liefde is ook vruchtbaar en levengevend.
Wij zijn gemaakt uit Liefde, voor Liefde, om de Liefde in de zichtbare wereld (de wereld om ons heen) te brengen.

Om dit allemaal te kunnen begrijpen en uitleven zijn er drie waarheden die het iets concreter maken, die we kunnen beschouwen en geloven:

1. Het lichaam is heilig

Sommige mensen groeien op met het idee dat onze lichamen op een bepaalde manier vies of slecht zijn, dat onze verlangens altijd slecht zijn en dat seks een beschamend plezier is. Hierbij vergeten we dat het God zelf is die ons een lichaam geeft en die verklaart dat ze “heel goed” zijn (Genesis 2,31). Gods eerste gebod is niet een “gij zult niet”. Zijn gebod is een vreugdevolle en levensbevestigende uitroep om “vruchtbaar te zijn en te vermenigvuldigen”! (Genesis 2, 38)

Ons lichaam is heilig, uniek! Het is één met onze ziel. Het lichaam is niet slechts een schilletje om de ziel heen, dat er af valt en verdwijnt als we dood gaan. Ons lichaam is bestemd om te delen in de glorie die komt! “Het lichaam is gemaakt naar het beeld van God en bestemd om voor altijd te leven” (H. Paus Johannes Paulus II).

Door de eerste zonde (de zondeval) is er een breuk in de harmonie van ziel en lichaam. Hierdoor vergeten we vaak dat ons lichaam een tempel is, en vinden we niet meer de juiste balans die er tussen ziel en lichaam is. We mogen God verheerlijken in ons lichaam (1 Korintiërs 6,20).

2. Het huwelijk is een voorproefje van de hemel

Ieder van ons is gemaakt voor gemeenschap, omdat we uit Gemeenschap (die zelf-gevende liefde van de Heilige Drie-Eenheid) zijn geschapen. In de Heilige Drie-Eenheid is iedere Persoon een gave, waaruit nieuw leven komt. Het aardse huwelijk geeft al een voorteken van de eenheid, die we perfect in Gods Koninkrijk zullen ervaren. In het huwelijk is het de bedoeling dat de man een complete gave wordt voor de vrouw en dat de vrouw deze gave volledig ontvang. Hier ontstaat dan een eenheid, waaruit nieuw leven kan voortkomen. Met deze eenheid komen we heel dicht bij de liefdesband tussen de Drie-Eenheid, waaraan wij uiteindelijk mogen deelnemen. Het huwelijk hier op aarde geeft ons dus een glimp van de Liefde die nog moet komen!

3. God heeft lief

Het huwelijk laat vooral zien dat God liefheeft. We verlangen allemaal naar liefde, maar sta je er ook bij stil dat alleen God de bron van die Liefde is? In gebed kunnen we ons laten vervullen met deze Liefde van God! Het is een liefdesdialoog tussen een Vader en Zijn Zoon of Dochter. Je mag je helemaal laten opnemen in Zijn Liefde. Wanneer je beseft dat alleen Hij de bron van Liefde is, dan zal je ook steeds meer begrijpen wat de diepste betekenis van je leven is. Je zal meer begrijpen waarom en hoe ons lichaam is geschapen: om Gods liefde te beleven en uit te dragen.

Onze eerste roeping: Wees een zelfgave
De TvhL laat zien wat onze eerste roeping is: om een zelfgave te zijn. God heeft aan ons de taak toevertrouwd om onszelf in liefde te geven aan Hem en aan anderen. Wanneer wij een zelfgave van onszelf maken, dan lijken we veel op God. God is in zichzelf een zelfgave: de Drie-Eenheid, waarin de Drie Personen zichzelf eeuwig in Liefde aan elkaar geven.

Vorige
Vorige

Liefhebben met je lichaam

Volgende
Volgende

In de praktijk